Historie H. Post Nijmegen

Waalkade Nijmegen

De grondlegger onder het bedrijf H. Post was de gelijknamige Hendrik Post (1847-1904). Hij starte op 3 mei 1869 als een zeilmakerij aan de Waalkade 65 te Nijmegen. Voor bekenden in de omgeving, inmiddels is in dit pand al jaren Kandinsky Cafe gevestigd. Het pand had toen nog een uitgang aan de Steenstraat 61. Hij hield zich voornamelijk bezig met het maken en herstellen van zeilen voor de scheepvaart die op de Waal voer. De locatie was toen al een ideale plek voor de schippers om hun belangrijke voortstuwing te laten onderhouden. Daarnaast kocht men aanverwante producten voor het onderhoud van hun schepen.

Oprichter Hendrik Post stierf jong en daarom werd zijn zoon Hendrik Post (1886-1957) eigenaar van het bedrijf. Op dat moment was hij nog minderjarig en daarom werd door de Koningin Wilhelmina dispensatie verleend om het bedrijf voort te zetten. Ondanks zijn jonge leeftijd wist hij het bedrijf voort te zetten en groeide hij mee met de tijd.

Rond 1936 kwam Hendrik’s zoon Jacob-Willem Post (1918-2002) in de zaak. Hij werkte mee en leerde het ambacht van zijn ouders. Bij het uitbreken van de oorlog werd Jacob-Willem Post hospik in het leger. Bij het bombardement van Nijmegen werd zijn vader Hendrik Post in zijn been getroffen door een bomscherf. Verder is het pand redelijk ongeschonden uit de strijd gekomen en hadden zij relatief weing last van de bezetter. Na de dood van zijn ouders nam Jacob-Willem het stokje over en zette het bedrijf voort. Op 16 april 1969 vierde het bedrijf zijn 100-jarig bestaan. Een bijzonder jubileum.

In 1975 verhuisde de firma van de Waalkade naar de huidige locatie Hogelandse weg. Lees meer

Logo Post 1944